FAQ

Här hittar du svar på några vanliga frågor om att läsa en språkkurs utomlands. Kontakta oss om du undrar över något som du inte får svar på här.

När ska jag boka?

Det beror på vart du vill åka och om du tänker söka studiemedel från CSN. Om du vill boka en språkkurs utanför Europa, där...

Det beror på vart du vill åka och om du tänker söka studiemedel från CSN. Om du vill boka en språkkurs utanför Europa, där det ibland krävs studentvisum, bör du boka minst två månader före kursstart, men gärna ännu tidigare. Dessutom bör du ha i åtanke att flyg till långväga resmål ofta blir dyrare ju närmare avresa du kommer.

Om du ska söka studiemedel från CSN bör du också ansöka minst två månader före kursstart för att hinna få pengarna i tid. Om du vill boka en kortare kurs (under 13 veckor) och läsa inom Europa bör du boka minst en månad i förväg.

Naturligtvis kan du kontakta oss även om du vill åka inom några veckor, vi gör alltid vårt bästa för att hitta ett bra alternativ åt dig.

+Läs mer här
-Stäng
Vilka länder kommer andra som läser språk ifrån?

Alla språkskolor vi samarbetar är internationella och de som läser språk kommer från hela världen. Nationalitetsindelningen är olika på olika studieorter och det bästa är att kontakta oss...

Alla språkskolor vi samarbetar är internationella och de som läser språk kommer från hela världen. Nationalitetsindelningen är olika på olika studieorter och det bästa är att kontakta oss om du vill ha mer information om en specifik destination. Svenskar är i stort sett aldrig i majoritet.

+Läs mer här
-Stäng
Vilken ålder är vanligast bland kursdeltagarna?

Genomsnittsåldern brukar vara 20-35 år, men det kan variera beroende på destination och skola. Särskild under somrarna, och bland dem som läser kortare kurser brukar...

Genomsnittsåldern brukar vara 20-35 år, men det kan variera beroende på destination och skola. Särskild under somrarna, och bland dem som läser kortare kurser brukar medelåldern vara något högre.

Vi erbjuder även kurser för 50+ för dem som är intresserade av att läsa engelska med jämnåriga och samtidigt ha aktiviteter på schemat. Kontakta oss om det låter som något för dig.

+Läs mer här
-Stäng
Vilka förkunskaper krävs?

Det krävs oftast inga förkunskaper, utan du kan börja studera ett språk utomlands som nybörjare. Undantaget är om du är nybörjare i engelska då...

Det krävs oftast inga förkunskaper, utan du kan börja studera ett språk utomlands som nybörjare. Undantaget är om du är nybörjare i engelska då endast vissa skolor erbjuder nybörjarkurser. Dessutom beviljar CSN oftast inte studiemedel för nybörjare i engelska, utan för det behöver du ha vissa förkunskaper.

Tänk på att nybörjarkurser ibland har speciella startdatum. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av nybörjarkurser i engelska.

+Läs mer här
-Stäng
Får jag ett diplom eller certifikat efter avslutad språkkurs?

Om du läser en kurs på minst fyra veckor får du efter avslutad kurs ett språkfärdighetscertifikat från skolan. Vilken kurslängd du än väljer får...

Om du läser en kurs på minst fyra veckor får du efter avslutad kurs ett språkfärdighetscertifikat från skolan. Vilken kurslängd du än väljer får du alltid ett diplom från oss.

Väljer du att läsa någon av de examensförberedande språkkurserna, till exempel Cambridge examenskurs eller en TOEFL-kurs, får du även ett diplom som visar ditt provresultat och din språknivå. Detta utfärdas av institutionen som ansvarar för examen. Gör du ett Cambridge examensprov får du till exempel ett diplom från University of Cambridge ESOL Examinations.

Läs mer om språkexamen i Examensguiden

+Läs mer här
-Stäng
Finns det tillgång till dator på skolan?

Ja, de flesta skolor har datorer som du kan låna och även wifi som du kan använda om du har med din egen dator,...

Ja, de flesta skolor har datorer som du kan låna och även wifi som du kan använda om du har med din egen dator, läsplatta eller smartphone.

+Läs mer här
-Stäng
Vad är skillnaden mellan en examenskurs och en “vanlig” språkkurs?

En examenskurs följer en specifik kursplan och har särskilda krav och villkor. Kursen är till för dig som vill ha ett officiellt intyg på...

En examenskurs följer en specifik kursplan och har särskilda krav och villkor. Kursen är till för dig som vill ha ett officiellt intyg på dina språkkunskaper. Efter avslutad förberedelsekurs genomför du ett examenstest och därefter får du ett certifikat som visar vilken nivå du har uppnått. Examenskurserna är internationellt erkända och är meriterande inför universitetsstudier och arbete både utomlands och i Sverige.

En “vanlig” språkkurs passar dig som vill lära dig ett nytt språk eller förbättra språkkunskaper som du redan har. Du kan kombinera dina språkstudier med andra aktiviteter som du vill ägna dig åt på din resa. Oavsett om du gillar storstadspuls, solvarma stränder, häftig skidåkning eller rikt kulturliv så finns det något som passar dig.

Läs mer om olika kurstyper

+Läs mer här
-Stäng
Kan jag ordna boende på egen hand?

Ja, det går bra att ordna boende på egen hand. Det uppger du i så fall när du bokar din språkkurs.

Ja, det går bra att ordna boende på egen hand. Det uppger du i så fall när du bokar din språkkurs.

Vad gör jag om jag har frågor om boendet eller kursen?

I första hand ska du vända dig till personalen på skolan, eftersom det är det snabbaste och mest effektiva sättet att få hjälp. Det finns...

I första hand ska du vända dig till personalen på skolan, eftersom det är det snabbaste och mest effektiva sättet att få hjälp. Det finns oftast en person på skolan som är ansvarig för boendet, om du har frågor om det. Undrar du något över din kurs eller dina lektioner kan du ofta vända dig direkt till din lärare, eller till någon administratör på skolan. Du kan självklart även alltid kontakta oss på STS.

+Läs mer här
-Stäng
Vad är det för skillnad på studenthem och delad lägenhet?

Studenthem är korridorsboende, du har antingen ett eget eller delat rum, och delar kök och badrum med andra i samma korridor. Delade lägenheter är...

Studenthem är korridorsboende, du har antingen ett eget eller delat rum, och delar kök och badrum med andra i samma korridor. Delade lägenheter är vanliga lägenheter, där tre till fem personer bor tillsammans, i eget eller delat rum, och delar kök och badrum.

Läs mer om olika boendealternativ

+Läs mer här
-Stäng
Hur går placeringen i värdfamilj till?

Skolan har en boendeansvarig som besöker familjerna och ser till att de uppfyller de krav som ställs. Det ska till exempel finnas bra plats för...

Skolan har en boendeansvarig som besöker familjerna och ser till att de uppfyller de krav som ställs. Det ska till exempel finnas bra plats för dig som inneboende och du ska ha nödvändiga möbler såsom säng och skrivbord. Om du har särskilda önskemål försöker vi matcha dem med de familjer som finns.

Du får kontaktuppgifter till din värdfamilj ungefär en vecka innan avresa. Vi rekommenderar dig att ta kontakt med din familj så snart som möjligt efter det för att ni ska ha möjlighet att lära känna varandra innan du är på plats.

Läs mer om olika boendealternativ

+Läs mer här
-Stäng
Ordnas det aktiviteter?

Skolorna har ofta ett aktivitetsschema för hela veckan och du väljer själv vilka du vill delta i. Vissa aktiviteter är gratis och andra till...

Skolorna har ofta ett aktivitetsschema för hela veckan och du väljer själv vilka du vill delta i. Vissa aktiviteter är gratis och andra till självkostnadspris. Exempel på aktiviteter är sightseeing i stan första dagen, musikal, biobesök eller en dagstur till en närliggande stad.

+Läs mer här
-Stäng
Vad händer om jag blir sjuk under resan?

Blir du sjuk och behöver uppsöka läkare är det alltid bäst att kontakta ditt försäkringsbolag med en gång. Personalen på skolan eller din värdfamilj...

Blir du sjuk och behöver uppsöka läkare är det alltid bäst att kontakta ditt försäkringsbolag med en gång. Personalen på skolan eller din värdfamilj kan ge dig tips och råd kring vart du ska vända dig för att få vård och hjälp.

Det är viktigt att du har en heltäckande försäkring under din tid utomlands. Ska du studera inom Europa bör du även beställa ett försäkringskort från Försäkringskassan så att du kan visa upp att du har rätt att ta del utav det allmänna sjukvårdssystemet inom EU/EES-länder.

+Läs mer här
-Stäng
Kan man söka CSN för språkkurser utomlands?

Om du läser en kurs på minst tre veckor i Europa kan du söka studiemedel från CSN. För Kina, Ryssland, Marocko eller Japan gäller...

Om du läser en kurs på minst tre veckor i Europa kan du söka studiemedel från CSN. För Kina, Ryssland, Marocko eller Japan gäller att du läser minst 13 veckor för att kunna söka studiemedel.

Läs mer om studiemedel

+Läs mer här
-Stäng

Boka din språkkurs

Nu är det dags att lämna vardagen för en stund och göra något för dig själv. Välj vart du vill åka, hur länge du vill vara borta, vilken typ av kurs du vill läsa och hur du vill bo. Boka din språkkurs här.

Läs mer här

Kontakta oss

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.